Липа - дивовижне дерево. Її вік може сягати 300-400, а за деякими даними для окремих особин - до 1000 і більше років. Відомим прикладом у цьому випадку є стародавня липа на Старокиївській горі та така ж старовинна липа біля входу до Дальніх Печер Києво-Печерської Лаври, яку, за повір'ям, посадив один із засновників монастиря преподобний Феодосій Печерський.
Наші пращури шанували це дерево. Адже воно давало їм їжу, ліки, взуття, предмети побуту і навіть легкі щити для воїнів. Досить часто на знак примирення або закінчення війни на вулицях висаджували стрункі ряди цих зелених красунь. Багатьом відома липова алея довжиною 2,2 км в Ужгороді, яка донедавна вважалася найдовшою у Європі. А навесні минулого року на Львівщині вздовж дороги Ковель-Володимир-Волинський-Червоноград-Жовква висаджено найдовшу (5,75 км) в Україні липову алею.
Достеменно невідомо, чи саме такі факти спонукали жителів села Бітля Турківського району посадити липову алею до меморіалу на честь Дня Незалежності України. Але цю ідею підтримали працівники Бітлянського лісництва і забезпечили акцію посадковим матеріалом. Не залишились осторонь і учні шкільного лісництва - долучились до процесу висаджування дерев. Таким чином щорічна всеукраїнська акція "Майбутнє лісу в твоїх руках", яка стартувала 21 березня в Міжнародний день лісів під загальним гаслом «Ліси та освіта», набула особливого символічного змісту. Це, мабуть, перша липова алея на Турківщині, яка через багато-багато років в переказах та легендах залишить часову позначку для наступних поколінь про ці непрості часи становлення незалежності нашої держави.

1903-29

1903-30

1903-31

1903-32

1903-33