6 березня 2019 року у Національному лісотехнічному університеті України відбулась нарада лісівників Львівщини щодо виконання завдань «Програми розвитку лісового господарства Львівської області на 2017-2021 роки». Участь у заході взяли голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова Львівської обласної держадміністрації Олег Синютка, ректор НЛТУ Юрій Туниця, представники державних та  комунальних лісогосподарських підприємств Львівщини.

У своїх виступах очільники області підкреслили важливість лісової галузі та її розвитку як для області так і для всієї держави. Так голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин наголосив на головному виклику для лісового господарства – зміні клімату, наслідком якого є всихання. «Тому на зміну клімату повинні першими реагувати саме працівники лісогосподарської галузі», - сказав він. Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка зазначив, що розвиток лісового господарства забезпечує необхідний потенціал для деревообробки, яка уже сьогодні становить четверту частину обласного експорту.

Учасники наради заслухали доповіді начальника Львівського ОУЛМГ Анатолія Дейнеки та генерального директора ОКСЛГП «Галсільліс» Володимира Мельника, які прозвітували про хід виконання заходів програми державними та комунальними лісогосподарськими підприємствами області та досягнуті цілі. Володимир Миколайович зокрема зазначив, що виконання завдань програми, крім подальшого росту економічних показників, передбачає впровадження ряду механізмів із покращення стану лісового господарства та забезпечення його сталого розвитку. Очікується фінансове сприяння для проведення сертифікації лісів, подальшого оновлення протипожежної техніки, створення рекреаційних зон у об’єктах ПЗФ, впорядкування прав постійного користування земельними ділянками, проведення лісовідновних заходів та заходів з вирощування садивного матеріалу.

1903 11


Про те як втілюється програма розвитку і з якими труднощами стикаються лісівники безпосередньо на місцях розповів у своєму виступі директор Турківського ДЛГП "Галсільліс" Богдан Петренко. Зокрема він зазначив, що на підприємстві запроваджено повний цикл лісовідновлювальних заходів - від збору та переробки насіння до висадки стандартного садивного матеріалу та догляду за лісовими культурами. Вартість створення лісових культур відшкодовується завдяки субвенціям з обласного бюджету впродовж кількох років поспіль. Важливим напрямком діяльності підприємства є розвиток об’єктів природно-заповідного фонду, що дозволяє розвивати рекреаційно-оздоровчу діяльність та сприяє еколого-просвітницькій роботі. Не оминув увагою Богдан Степанович і проблеми галузі − подвійне оподаткування земель лісового фонду, ріст ставок рентної плати підприємство, самовільні рубки. Але не зважаючи на це підприємство підтримує позитивну динаміку розвитку і є одним із найбільших платників податків району. Разом іншими комунальними лісогосподарськими підприємствами Турківське ДЛГП Галсільліс надає посильну допомогу бійцям на передову. У перші роки війни працівники лісової галузі львівщини були одними із перших, хто не тільки надавав гуманітарну допомогу бійцям на сході, а й безпосередньо брали участь у будівництві фортифікаційних споруд на першій лінії оборони.

.1903 08a


Ректор НЛТУ Юрій Туниця розповів про методику ведення лісового господарства у Німеччині, з якою нещодавно познайомилася делегація науковців університету.

Заслухавши питання порядку денного, учасники наради ухвалили резолюцію, в якій окреслили основні завдання лісогосподарської галузі на 2019 рік.