1 березня 2019 року, спеціалістами Турківського ДЛГП «Галсільліс» проведено рейд по виявленню незаконних рубок на території Турківського району. У ході проведення рейду, за допомогою квадрокоптера обстежено лісопильний об’єкт, суб’єкта господарювання ФОП Данило І.І., що знаходиться у селі Нижня Яблунька, Турківського району.
Варто зазначити, що у 2018 році згідно виконання розпорядження голови Львівської облдержадміністрації №274/0/5-18 від 02.04.2018 року «Про сприяння розвитку суб’єктів господарської діяльності деревообробної галузі Львівщини» проведено перевірку ФОП Данило І.І. У суб’єкта господарювання відсутня декларація відповідності матеріально-технічної бази суб'єктів господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки. Крім того, згідно даних ГУ Держгеокадастру у Львівскій області, відсутні дозвільні документи на земельну ділянку. Згідно перевірки за 2018 рік суб’єктом прийнято 87м3 необробленої деревини.

1903 04

Загалом, на території Турківського району функціонує близько 50 лісопильних об’єктів, з яких повний пакет необхідних документів мають одиниці. Так, лісопильний об’єкт має бути введений в експлуатацію згідно з чинним законодавством, територія має бути огороджена, на кожному об’єкті повинна вестися книга надходження та обліку лісопродукції, зберігатися документи на лісопродукцію, що знаходиться у ході переробки тощо. Крім того, порушуються норми щодо реєстрації працівників, дозволів на експлуатацію обладнання деревообробної промислововсті, стану охорони праці, пожежної та екологічної безпеки.
Легалізація пилорам дозволить забезпечити раціональне використання лісових ресурсів області, сприятиме розвитку малого та середнього бізнесу у деревообробній галузі, попередить незаконне використання деревини, забезпечить безпечні умови праці працівників деревообробної галузі та дозволить поповнити місцевий та державний бюджети.