06.02.2019 року в Турківському ДЛГП Галсільліс відбулась виробнича нарада-збори працівників підприємства з метою підбиття підсумків роботи за 2018 рік. У роботі заходу взяв участь генеральний директор ОКСЛГП "Галсільліс" Володимир  Мельник. Учасники наради заслухали доповідь директора Турківського ДЛГП "Галсільліс" Богдана Петренка, який прозвітував колективу про фінансово -  господарський стан підприємства, охарактеризував роботу підприємства вцілому, відзначив вагомі здобутки та окреслив основні цілі і завдання на наступний рік.

Своє бачення перспектив розвитку підприємства висловив також Володимир Мельник. Зокрема він значив, що одним із пріоритетних питань на 2019 рік, яке є на порядку денному, це питання раціональне планування віробничих процесів та якісне виконання лісогосподарських заходів а також  збереження в повному складі всіх працівників та підняття заробітної плати до рівня середньої по ОКСЛГП "ГАЛСІЛЬЛІС".

Нижче наводимо основні тези звітної доповіді директора Турківського ДЛГП "Галсільліс" Петренка Б.С.

Звіт про роботу Турківського ДЛГП «Галсільліс» за 2018 рік

Забезпечуючи виконання Державної програми «Ліси України» та регіональної програми в галузі охорони і захисту лісів обласного комунального підпорядкування, підвищення їх продуктивності, раціонального використання і розширеного відтворення лісових ресурсів за 2018 рік Турківським ДЛГП «Галсільліс» проведено значний комплекс лісогосподарських заходів.
З метою створення в конкретних лісорослинних умовах високопродуктивних стійких деревостанів різного цільового призначення, поліпшення якісного складу лісів, підвищення їх продуктивності та біологічної стійкості, покращення водоохоронних, ґрунтозахисних, рекреаційних, та інших корисних властивостей лісів, на ділянках суцільних зрубів в 2018 році Турківським ДЛГП «Галсільліс» проведено лісовідновлення на площі 33,9 га. З яких на площі 9,6 га було посаджено лісові культури. Під природнє поновлення було залишено 24,3 га, де було проведено ввід недостаючих порід. Заплановані догляди за лісовими культурами з метою їх доведення до проектної густоти та досягнення в майбутньому кращих лісових деревостанів заплановано на площі 60,0 га, доповнення лісових культур на площі 40,5 га. виконано в повному обсязі. Посадка лісових культур та їх доповнення проводилось стандартним посадковим матеріалом 3-4 річного віку, який вирощений в розсадниках лісництв. Для вирощування стандартного посадкового матеріалу в лісництвах лісгоспу було заготовлено 200,0 кг. насіння. Всі планові завдання по заготівлі лісового насіння виконані лісництвами на 100%. Для забезпечення стандартним садивним матеріалом у необхідних обсягах в 2018 році посіяно 0,3 га. лісових розсадників.
На території Бітлянського лісництва є побудована теплиця площею 500 м2, яка на даний час знаходиться в стадії завершення (підведено воду, встановлено полив, підведено електроенергію, зроблено планування території теплиці). Тут планується вирощувати стандартний посадковий матеріал основних лісоутворюючих порід, який повністю забезпечить потреби підприємства у плані лісовідновлення.
На базі Бітлянського лісництва та Бітлянського НВК створено учнівське лісництво, учні якого беруть активну участь в лісовідновній роботі лісництва (посадка лісових культур, посів в розсадниках), виготовленні годівничок та шпаківень.
Одним із заходів по поліпшенню якості і породного складу лісових насаджень, підвищенню їх стійкості та продуктивності, а також збереження і посилення екологічних та естетичних властивостей є рубки догляду за молодняками, які було проведено на площі 74 га.
Турківським ДЛГП «Галсільліс» за 2018 рік проводились і інші рубки формування та оздоровлення лісів. Для поновлення захисних, водоохоронних та інших корисних властивостей лісів та з метою їх оздоровлення, забезпеченню їх належного санітарного стану та ліквідації осередків шкідників і хвороб лісу лісництвами проведено вибірково-санітарні рубки на площі 113,5 га.

Посиленої уваги потребує питання охорони і збереження лісових ресурсів. Так протягом 2018 року в лісах Турківського ДЛГП «Галсільліс» було виявлено 73 випадки самовільної рубки загальною кубомасою 136,5 м3 деревини. Сума збитків від лісопорушення складає 869,6 тис. грн., в т.ч. на виявлених лісопорушників 34 протоколи, загальною кубомасою 94 м3 деревини та на невиявлених лісопорушників 39 протоколів, загальною кубомасою 42,45 м3 деревини.
Всі матеріали про лісопорушення скеровані у правоохоронні органи для притягнення винних осіб до відповідальності.
Забезпечуючи розвиток лісового господарства підприємство при плані на рік 8920 м3 заготовило від усіх видів рубок 9874 м3 деревини в т.ч. головне користування 5690 м3.

 В 2018 році загальний дохід підприємства становив 12054 тис. грн., в т.ч.:
- від реалізації лісопродукції в круглому вигляді 11819,3 тис. грн., що в порівнянні з 2017 роком більше на 4265,4 тис. грн.
- від реалізації іншої продукції (ялинки новорічні, хворост...) 105,7 тис. грн.
- інші доходи 129 тис.грн.
Збільшення грошових надходжень дає нам змогу сплачувати податки і розраховуватися з працівниками підприємства.
В 2018 році сума сплачених податків та обов’язкових платежів становила 4778 тис. грн. що становить 40% від загальної суми реалізації, що в порівнянні з 2017 роком більше на 1908 тис. грн. у тому числі:
державний бюджет - 2684 тис. грн.
місцевий бюджет - 1415,8 тис. грн.
позабюджетні фонди - 678,2 тис. грн.
Від виробничо-господарської діяльності за 2018 рік підприємство отримало 440 тис. грн. чистого прибутку, рентабельність становила 4,6%., у 2017 році прибуток становив 267 тис. грн, рентабельність становила 4,2%.
Середньооблікова чисельність штатних працівників у 2018 році становила 51 чол. Середньомісячна заробітна плата в порівнянні з 2017 роком збільшилась на 1038 грн. і становить 5315 грн.
На підприємстві введено електронний облік деревини, для чого закуплено 5 комплектів пристроїв електронного обліку для відпуску лісопродукції.
Станом на 01.01.2018 року початкова вартість основних виробничих фондів становила 2149 тис. грн., а на 01.01.2019 року становить 2226 тис. грн., що на 77 тис. грн більше. Придбано 2 ноутбуки, а також пристрої для електронного обліку деревини у виробничих підрозділах підприємства.