Наближаються новорічні та різдвяні свята. Традиційно з-поміж усіх передсвяткових клопотів ми хочемо, щоб у нашій оселі була ялинка. І добре, коли сумлінні громадяни, розуміючи відповідальність перед законом та природою, придбають її у законний спосіб. Адже неконтрольоване вирубування молодих дерев може завдати суттєвої шкоди правильному формуванню цілих масивів насаджень, за якими лісівники доглядали не один рік.

Для потреб громадян лісогосподарські підприємства заготовляють ялинки для новорічних свят на ділянках, де це дозволено. Дозволи на такі заготівлі надають органи державної влади та місцевого самоврядування згідно передбачених законодавством процедур (ліміти спеціального використання лісових ресурсів).

Для тих громадян, які мають намір у законний спосіб отримати лісову красуню, Турківське ДЛГП «Галсільліс» пропонує придбати ялинки різних розмірів за роздрібними цінами.

Зокрема, смерека, сосна:

до 1,2 м — 95 грн., від 1,2 до 2 м — 115 грн., від 2,1 м до 2,5 м — 165 грн., від 2,6 м – до 3,0 м — 220 грн., від 3,1 м до 3,5 м — 290 грн.

Ціни на ялицю відповідних розмірів 115 грн., 135 грн., 185 грн., 240 грн. і 310 грн.

Нижчі ціни пропонуються при гуртовій закупівлі ялинок (100 і більше шт.). Проте гуртові партії комплектуються з рослин різного діапазону висот з дотриманням такого відсоткового співвідношення: 10% висотою 1-1.5 м, 70% висотою 1.5-2 м та 20% висотою 2-2.5 м.

Окремо можна придбати “Новорічні букети” з трьох чи п’яти гілок або об’ємні матеріали (різномірні відходи з крон) для самостійного виготовлення власних новорічних композицій.

На придбану продукцію видається товаро-транспортна накладна встановленої форми (форма 1-ТП). Усі запропоновані до реалізації деревця маркуються відповідними бирками зі штрих-кодом. За цим номером можна перевірити законність продажу ялинки.

В кожному лісництві організовані один або кілька спеціальних торговельних пунктів. Асортимент та наявність і кількість продукції в них можна уточнити, звернувшись у відповідне ліснитво за контактними телефонами, розміщеними на сайті.

А тим громадянам, які все ж таки вирішать іти до лісу і нищити молоді деревця з тим, щоб продати їх на ринку, нагадуємо, що за таке лісопорушення наступає як адміністративна, так і кримінальна відповідальність (коли ялинку зрубано в заповідній території), а мінімальна сума штрафу за одну ялинку – 518 гривень.