Кожного року навесні лісівники докладають значних зусиль задля попередження виникнення пожеж у лісі.
Адже відомо, що в переважній більшості випадків причиною таких пожеж є нехтування правилами протипожежної безпеки. Тому основні зусилля завжди спрямовувалися на профілактичну, розяснювальну роботу серед людей, які потенційно можуть спровокувати виникнення пожеж. Також деякі надії ми покладали на те, що певний позитивний вплив на психологію наших людей справить інформація, яку ще з осені минулого року телебачення та інші ЗМІ доносили в репортажах про трагічні наслідки масштабних лісових пожеж, особливо в Австралії. Очевидно, що в результаті пожежі гинуть не тільки дерева, вогонь знищує усе живе на цій території, та може добратися і до людських осель.
Та із настанням тепла та початком весняних робіт наші "господарі" знову почали випалювати рослинні рештки на своїх ділянках. А сільськогосподарські угіддя селян мають велику кількість спільних меж із територіями комунальних лісів. Різкі пориви вітру дуже швидко перетворювали процес випалювання на неконтрольований та призводили до виникнення лісових пожеж, на ліквідацію яких доводилось залучати велику кількість людей та пожежну техніку.
Зупинити череду пожеж вдалося тільки завдяки різкій зміні погоди - Бог дав нам дощу, який перейшов у сніг. Це дало можливість перепочити всім, хто приймав участь у гасінні пожеж сухої трави, чагарників та лісових масивів.
Усім цим людям, які не залишилися байдужими та допомогали гасити вогонь, висловлюємо щиру подяку. А це сільські голови с.Хащів, с.Лімна, с.Шандровець, які особисто, разом з жителями їхніх сіл, були на ліквідації пожеж. Особлива подяка сільському голові с.Присліп, який організував понад 50 осіб. А найбільша вдячність професіоналам своєї справи - пожежникам Турківської пожежної частини, які безстрашно виконували завдання. На низький уклін та велику подяку заслуговують також бійці Лімнянської МПК, які на рівні з колегами боролися з вогнем, хоч і не мали ще відповідного спорядження та засобів. Також подяка всім працівникам Турківського ДЛГП "Галсільліс", які гасили пожежу.
Збитки нанесені природі жахливі і непоправні. Це знищені насадження та все живе в ньому. І це все в "сезон тиші", коли народжується вся звірина. В траві гніздяться дрібні пташки, народжуються зайченята, їжаки та інші дрібні тварини.
На щастя лісові пожежі у нас не можна порівнювати з австралійськими. Але навіть такої відносно невеликої шкоди можна було б уникнути. І для цього потрібно зовсім мало. Достатньо, щоб кожен з тих "паліїв", які сподіваються на швидке очищення своїх угідь, перш ніж чиркнути сірника, задумалися над можливими наслідками і вчасно зупинилися.
Ну а для тих людей, до сумління яких достукатися немає ніяких шансів, також є хороша новина - їх рівень безвідповідальності буде належно оцінений відповідними (суттєво збільшеними) сумами штрафів за такі діяння. Усе це завдяки новому законопроєкту, який знаходиться на розгляді у Верховній Раді України і незабаром вступить в дію.

Slide
Slide
Slide
Slide
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow