12.02.2020 року в Турківському ДЛГП Галсільліс відбулась виробнича нарада-збори працівників підприємства з метою підбиття підсумків роботи за 2019 рік. У роботі заходу взяв участь головний лісничий, перший заступник генерального директора ОКСЛГП "Галсільліс" Ігор Тренич. Учасники наради заслухали доповідь директора Турківського ДЛГП "Галсільліс" Богдана Петренка, який прозвітував колективу про фінансово -  господарський стан підприємства та проаналізував основні причини, які обмежили зростання економічних показників.

Ігор Треничу своєму виступі наголосив, що одним із важливих завдань на 2020 рік, яке залишається актуальним на порядку денному, є боротьба із самовільними рубками та посилення контролю за нелегальним транспортуванням лісопродукції. Крім того він зазначив, що з 1 лютого у зв'язку із введенням в дію особливого експериментального порядку продажу на електронних аукціонах окремих партій необробленої деревини, заборонено укладати нові прямі договори на поставку лісопродукції.

Нижче наводимо основні тези звітної доповіді директора Турківського ДЛГП "Галсільліс" Петренка Б.С.

Звіт про роботу Турківського ДЛГП «Галсільліс» за 2019 рік

З метою створення в конкретних лісорослинних умовах  високопродуктивних стійких деревостанів різного цільового призначення, поліпшення якісного складу лісів, підвищення їх продуктивності та біологічної стійкості, покращення водоохоронних, ґрунтозахисних, рекреаційних, та інших корисних властивостей лісів, на ділянках суцільних зрубів в 2019 році Турківським ДЛГП «Галсільліс» проведено лісовідновлення на площі 31,1 га. З яких на площі 12,0 га було посаджено лісові культури. Під природнє поновлення було залишено 19,1 га, де було проведено ввід недостаючи порід. Значна частина лісовідновлення 2019 року – це суцільні зруби 2018 року.

Заплановані догляди за лісовими культурами з метою їх доведення до проектної густоти та досягнення в майбутньому кращих лісових деревостанів заплановано на площі 58,0 га, доповнення лісових культур на площі 40,0 га.

Основними матеріалами для створення нових лісів є лісове насіння, з цією метою Турківським ДЛГП «Галсільліс» в 2019 році заготовлено 200 кг ялиці та 50 кг явора. Всі планові завдання по заготівлі лісового насіння виконані лісництвами на 100%. Для забезпечення лісопосадок  стандартним посадковим матеріалом у необхідних обсягах в 2019 році посіяно 0,25 га. лісових розсадників. На базі  Бітлянського лісництва створена теплиця площею 0,05 га де буде проводитись вирощування посадкового матеріалу з відкритою та закритою корневою системою.

Одним із заходів по поліпшенню якості і породного складу лісових насаджень, підвищенню їх стійкості та продуктивності, а також збереження і посилення екологічних та естетичних властивостей є рубки догляду за молодняками, які було проведено на площі 80,4 га.

Турківським ДЛГП «Галсільліс» за 2019 рік проводились і інші рубки формування та оздоровлення лісів. Для поновлення захисних, водоохоронних та інших корисних властивостей  лісів та з метою їх оздоровлення, забезпеченню їх належного санітарного стану та ліквідації осередків шкідників і хвороб лісу лісництвами  проведено вибірково-санітарні рубки на площі   75,8  га, в т.ч. по лісництвах:

  • Бітлянське лісництво - 39,7 га,
  • Верховинське лісництво - 1,9 га,
  • Лімнянське лісництво - 19,0 га,
  • Надсянське лісництво - 15,2 га.

Посиленої уваги потребує питання охорони і збереження лісових ресурсів. Так протягом 2019 року в лісах Турківського ДЛГП «Галсільліс» було виявлено 60 випадків самовільної рубки загальною кубомасою  101,872 м3 деревини. Сума збитків від лісопорушення складає 676792,45 грн., в т.ч. на виявлених лісопорушників 20 протоколів, загальною кубомасою 55,77 м3 деревини та на невиявлених лісопорушників 40 протоколів, загальною кубомасою 46,102 м3 деревини. Добровільно відшкодовано збитків на суму 14532,08 грн.

Всі матеріали про лісопорушення скеровані у правоохоронні органи для притягнення винних осіб до відповідальності.

Забезпечуючи розвиток лісового господарства підприємство при плані на рік 12000 м3 підприємство заготовило від усіх видів рубок 6180 м3 деревини в т.ч. головне користування 3229 м3.

Загальний дохід підприємства за звітний період становив 6754,0 тис. грн., в т.ч.:

  • від реалізації лісопродукції в круглому вигляді - 6568,7 тис. грн.
  • від реалізації іншої продукції (ялинки, хворост ліщини) - 185,3 тис. грн.
  • інші доходи (бюджетні кошти, побічне користування, безкоштовно отриманні основні засоби) - 603 тис. грн.

Зменшення грошових надходжень не дає нам змогу сплачувати податки і розраховуватися з працівниками підприємства.

В 2019 році сума сплачених податків та обов’язкових платежів становила 2769,6 тис. грн., що становить 41% від загальної суми реалізації, у тому числі:

  • державний бюджет - 1593,2 тис. грн.
  • місцевий бюджет - 970,5 тис. грн.
  • позабюджетні фонди - 678,2 тис. грн.

Від виробничо-господарської діяльності за звітний період підприємство отримало 153 тис. грн. чистого прибутку, рентабельність становила 2,7%.

Середньооблікова чисельність штатних працівників у 2019 році  становила 45 чол., що на 8 працівників менше в порівнянні з 2018 роком. Середньомісячна заробітна плата становить 5235 грн.

Станом на 01.01.2019 року початкова вартість основних виробничих фондів становила 2226 тис. грн., а на 01.01.2020 року становить 2348 тис. грн., що на 122 тис. грн більше.

Серед причин, які вплинули на пониження окремих показників та перешкодили подальшому розвитку підприємства названі наступні:

  • критичне зменшення попиту на ринку збуту деревини (на товарній біржі "Галконтракт" з лютого 2019 р. по грудень включно не продано жодного кубометра);
  • подвійне оподаткування (так званий "фермерський закон");
  • підвищення ставки попенної плати на 50% (а у зв'язку з введенням нових держстандартів на лісоматеріали круглі - для нашого підприємства реально до 75%);
  • затрати на ведення електронного обліку деревини;
  • зменшення площі ділянок рубок головного користування до 1 га;
  • витрати на сплату податків та охорону частини території НПП "Бойківщина", землі якому ще не передано, але  до його складу буде входити майже все Надсянське лісництво площею 4200 га, де уже фактично обмежене лісокористування.

Та незважаючи на зазначені обставини, усі заплановані лісогосподарські заходи (збір насіння, його переробка та посів, роботи по будівництву теплиці, посадка лісових культур та догляд за ними, освітлення, прочистка та ін.) виконані в повному обсязі.